Czekolada jak plastelina? Sprawdź 5 pomysłowych sposobów, jak używać czekoladę plastyczną w kuchni!

0
107
Czekolada jak plastelina? Sprawdź 5 pomysłowych sposobów, jak używać czekoladę plastyczną w kuchni!

Każdy miłośnik cukiernictwa pragnie, by jego wypieki nie tylko cudnie smakowały, ale też zachwycały swoim wyglądem. Już od dawna wiadomo, że odpowiednio zaprezentowana potrawa sprawia, że nie można się jej oprzeć. Czekolada plastyczna jest produktem, który umożliwia wykonanie wspaniałych dekoracji, dzięki którym każde ciasto, ciastko i ciasteczko będą unikatowe zarówno pod względem smaku, jak i wizualnego efektu.

zarówno pod względem smaku, jak i wizualnego efektu.

1. Ozdoby czekoladowe na tort

Jeśli chcesz, by Twoje wypieki przypominały dzieła sztuki najlepszych cukierników, czekolada plastyczna z przepisu z wkuchnizwedlem.wedel.pl z to właściwa droga. Można nią owinąć bok tortu, tworząc gładką powierzchnię. Innym rozwiązaniem jest stworzenie tradycyjnych róż, które najczęściej pojawiają się na tortach w formie masy cukrowej. Czekoladowe z pewnością zrównoważą smak i nadadzą niezwykle estetyczny wygląd.

2. Czym byłyby muffiny bez fantazyjnej dekoracji?

Czekolada plastyczna doskonale sprawdzi się do przygotowania niewielkich ozdób na babeczki. Wystarczy nałożyć na nie krem, używając do tego szprycy cukierniczej, a następnie wyciąć z rozwałkowanej czekolady dowolne kształty i odpowiednio je uformować.

3. Czekoladowy deser królem przyjęć

Mus czekoladowy, bita śmietana i mascarpone w deserach wymagają intensywnego w smaku podkreślenia. Motyle z czekolady plastycznej, kwiaty, estetycznie wyglądające kratki czy zwykłe groszki to świetny sposób na wzbogacenie smaku i wzmocnienie efektu wizualnego deseru.

4. Ciastka też mogą zachwycić!

Nie wiesz, jak ze zwykłych, okrągłych ciastek kruchych uczynić ciekawie wyglądającą przekąskę na słodko? Odpowiadamy: czekolada plastyczna! Wystarczy ją rozwałkować, a następnie wyciąć okręgi o takich samych rozmiarach i przytwierdzić do ciastek. Warto wykorzystać do tego słodką masę, by czekolada nie odklejała się.

5. Czekolada plastyczna deserem samym w sobie

Mając odpowiednią ilość czasu i wyobraźni, wyczarować można efektowne desery z samej masy plastycznej. Zachwycający koszyczek zapleciony z fragmentów czekolady czy figurka superbohatera to świetny sposób, by zachwycić bliskich.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here