Jak wzmocnić odporność w ciąży? Odporność w ciąży a dieta – jakie produkty pomogą w walce z infekcjami?

0
121
odporność w ciąży

Dbanie o odporność w czasie ciąży to bardzo ważne zadanie. W końcu przyszła mama dba nie tylko o siebie, ale również rozwijającego się malucha. Dowiedz się, jak poprawić działanie układu immunologicznego w czasie oczekiwania na dziecko.

Układ odpornościowy w ciąży

Takie przypadłości, jak przeziębienie, ból głowy czy biegunka w ciąży mogą być szczególnie uciążliwe. Nie tylko dlatego, że przyszłej mamie często doskwierają typowe dla tego stanu objawy, jak zgaga, mdłości czy ogólne uczucie ciężkości, ale również dlatego, że wiele preparatów leczniczych nie może być stosowanych przez ciężarne.

Dlatego zamiast leczyć, lepiej zapobiegać – podpowiadamy, jak zadbać o układ odpornościowy przez całe 9 miesięcy oczekiwania na malucha.

Dieta to podstawa

Różnorodna, pełna warzyw i owoców dieta, to najważniejszy element profilaktyki wielu dolegliwości u kobiet ciężarnych. Warto pamiętać, że przyszła mama nie powinna jeść za dwoje, ale dla dwojga – oznacza to, że na jej talerzu powinny znajdować się posiłki gęste energetycznie i odżywczo. Surowe warzywa, strączki oraz kasze to zawsze świetny wybór – pomagają organizmowi w przemianie materii, dodatkowo zapewniają optymalną podaż witamin i minerałów. Oczywiście przyszła mama powinna pamiętać również o białku – jego dobrym źródłem są chude mięsa i nabiał, jak również tofu czy wspomniane strączki.

Przyszła mama nigdy nie może chodzić głodna – ciąża nie jest czasem na odchudzanie się, które nie tylko może wpłynąć na rozwój płodu, ale również znacząco osłabić układ immunologiczny. To nie jest również czas na nadmierne objadanie się – lepiej jeść często, do osiągnięcia uczucia sytości, niż przejedzenia.

Suplementacja w czasie ciąży

Dobrze zbilansowane witaminy dla kobiet w ciąży zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które dodatkowo wspierają organizm przyszłej mamy, chroniąc ją przed infekcjami. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca zażywanie kwasu foliowego, żelaza, witamin z grupy B, jak również witaminę D. Szczególnie silny nacisk kładziony jest na suplementację kwasów DHA (600mg dziennie).

Przed wybraniem preparatu warto skonsultować się z lekarzem ginekologiem prowadzącym ciążę.

Co jeść, gdy zdarzy się infekcja w ciąży?

Infekcje w ciąży mogą się zdarzyć nawet, jeśli ciężarna bardzo o siebie dba. Jak można się wspomóc dietą? Przy przeziębieniu wskazane jest spożywanie imbiru, owoców cytrusowych, miodu (niewielkiej ilości) oraz lekkich naparów ziołowych. Przy biegunce warto sięgnąć po banany i borówki, które mają działanie stabilizujące konsystencję kału. Warto jednak pamiętać, że jeśli objawy nie mijają po 2-óch dniach mimo stosowania domowych sposobów, konieczne jest zgłoszenie się do lekarza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here