Kawiarka – pyszna i aromatyczna kawa nie tylko na dobry początek dnia

0
252
kawiarka

Picie kawy to rytuał popularny na całym świecie. Smak i zapach kawy kojarzy się wielu osobom z miłym porankiem, spotkaniem z przyjaciółmi, przerwą w pracy czy też innym wydarzeniem, które warto uczcić smakiem tego napoju. Kawiarka to mały czajniczek ciśnieniowy, w którym przygotowuje się kawę, parząc ją na płycie gazowej lub elektrycznej. W ten sposób przygotowuje się pyszną, mocną i aromatyczną kawę we Włoszech. Proste i niewielkie urządzenie w wielu domach jest używane codziennie i równie ważne, jak garnek czy patelnia. Jest bardzo łatwe w użyciu i łatwo utrzymuje się je w czystości. Dla wielu kawoszy to nieodzowny element wyposażenia kuchni.

Sposoby parzenia kawy

Sposobów parzenia i podawania kawy jest co najmniej kilka. Można ją pić czarną i gorzką lub też bardzo słodką i z dodatkiem mleka. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie kawy lepszej niż przygotowanej w ekspresie do kawy. Jednak dla wielu osób ulubionym asortymentem do przygotowania aromatycznej kawy jest niewielkich rozmiarów kawiarka. Jej budowa jest bardzo prosta. Na samym dole znajduje się pojemnik, do którego wlewa się zimną wodę. Następnie umieszcza się na nim niewielki koszyczek, do którego przedtem wsypana została zmielona kawa. Ilość kawy zależy od indywidualnych upodobań – można przygotować bardzo mocną lub trochę słabszą. Oczywiście idealnie jest, jeśli kawa została dopiero co zmielona w młynku. Górną część kawiarki przymocowuje się jednym ruchem do dolnej i całość stawia się na kuchence.

Proste urządzenie – niesamowity smak i aromat

Czas przygotowania kawy w kawiarce to – w zależności od jej wielkości – kilka do kilkunastu minut. Nie tylko smak kawy przyrządzonej w ten sposób jest wyjątkowy. Także zapach, który roznosi się po mieszkaniu, kiedy gotowa kawa bulgocze już w górnej części tygielka, nie da się porównać z niczym innym. Kawiarki produkowane są z wysokiej jakości aluminium. Górna część posiada przymocowaną pokrywkę, a z boku jest wygodna rączka, która nie nagrzewa się podczas parzenia kawy i umożliwia wygodne nalanie gotowego napoju do filiżanki. W zależności od pojemności kawiarki można w niej przygotować jedną lub więcej filiżanek kawy. Bez względu na to, jakiej kawy się użyje i jak dużo wsypie się jej do koszyczka – smak i aromat kawy przygotowanej w kawiarce jest wyjątkowy.

Filiżanka dobrej kawy bez pośpiechu

Kawiarka jest urządzeniem niewielkich rozmiarów i można ją na przykład zabrać ze sobą na wakacje. W ofercie sklepów znaleźć można szeroki wybór modeli i kolorów. Popularne są kawiarki w kolorze srebrnego aluminium, jednak produkowane są także czarne, kremowe i w żywych barwach czerwieni, zieleni czy nawet różu. Ładna kawiarka to idealny pomysł na prezent dla kawosza. Parzenie kawy w ten tradycyjny sposób kojarzy się z popularnym nurtem „slow life”. To trochę ceremoniał, w którym liczy się nie tylko moment picia ulubionego napoju. Kawa zaparzona w kawiarce doskonale smakuje bez dodatków, jednak można ją podawać na dowolny sposób – jak tylko się lubi: z cukrem trzcinowym lub miodem, z mlekiem migdałowym czy śmietanką ubitą wcześniej, aby kawa miała śmietankową piankę, z przyprawami takimi, jak kardamon, cynamon czy też rozgrzewająca papryczka chili.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here