Negatywne skutki nadmiernego spożywania cukru

0
172
Negatywne skutki nadmiernego spożywania cukru

Cukier stanowi dodatek do wielu produktów spożywczych. To on bardzo często wpływa na słodki smak przekąsek, sprawiając, że są one tak smaczne. Niestety, fakt, że cukier stosowany jest powszechnie i często w produktach, które, mogłoby się wydawać, go nie zawierają, sprawia, że wiele osób spożywa zbyt duże ilości tego składnika dziennie. Niestety nadmiar cukru w diecie może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia, warto wiedzieć, jakie.

Cukier sprzyja chorobom

Podatność na różne choroby, spowodowane nadmiernym spożyciem cukru, to chyba najbardziej negatywny skutek nadmiaru tego składnika w diecie. Po pierwsze, zbyt duże ilości cukru mogą sprzyjać rozwojom infekcji intymnych, gdyż składnik ten jest dobrą pożywką dla bakterii i grzybów, bytujących we wrażliwych sferach. I choć gdy dopadnie nas infekcja intymna – Canesten powinien pomóc, cukier może powodować także szereg innych schorzeń. Substancja ta stosowana w dużych ilościach systematycznie, może doprowadzić do problemów z krążeniem, nadwagą oraz otłuszczeniem narządów wewnętrznych. Przy takiej diecie zwiększa się także ryzyko zachorowania na cukrzycę, a nadmiar cukru może doprowadzić również do rozwoju nowotworów oraz krótkowzroczności.

Cukier może powodować ciągłe uczucie zmęczenia

Niewielkie ilości cukru mogą dodać nam siły i sprawić, że będziemy działać wydajniej. Jednak po jego strawieniu, energia spada, a przy zbyt dużej ilości dostarczonego cukru, może dojść do ciągłego odczuwania zmęczenia, osłabienia oraz senności. Co więcej, cukier to produkt kaloryczny, który dość szybko się trawi, a przy tym większość dostępnych w sklepie słodyczy nie ma specjalnej wartości odżywczej. Czasem stawiając na przekąski z dużą zawartością cukru, zapominamy o tym, że nasz organizm do prawidłowego działania potrzebuje witamin i minerałów, a ich brak również sprzyja pogorszeniu samopoczucia.

Nadmiar cukru – jak wpływa na nastrój?

Zjedzenie dwóch kostek czekolady może poprawić nam nastrój, choć ma na to wpływ nie tylko cukier, ale też kakao, zawarte w produkcie. Nie każdy jednak wie, że jedząc produkty z dużą ilością cukru (np. fast-food, które bardziej kojarzone są z tłuszczem, ale mają też sporo cukru), jesteśmy narażeni na duże skoki jego stężenia. Jeżeli takie wahania będą odbywać się regularnie, mogą doprowadzić do spadku nastroju i pogorszenia kondycji psychicznej. Dzieje się tak za sprawą tego, że nasz organizm może się od cukru uzależnić. Jeżeli więc dojdzie do jego nagłego spadku, często wywołuje to niepokój i rozdrażnienie. Może to doprowadzić także do spadku odporności na stres, a to powiązane jest ze zwiększeniem ryzyka depresji.

Problemy stomatologiczne przy nadmiernym spożywaniu cukru

Pozostałości cukru, które osadzają się na zębach, mogą doprowadzić do poważnych ubytków w szkliwie. Jest to prosta droga do próchnicy, a wraz z nią nastaje konieczność częstych wizyt u dentysty. Niewielkie ilości cukru mogą dodać nam energii i poprawić nastrój. Należy jednak zwrócić uwagę na to, aby nie przesadzić z podażą tego składnika, gdyż jego nadmiar może mieć poważne skutki uboczne dla zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here