Pączki to przysmak, który gości w domach nie tylko w Tłusty Czwartek. Idealnie puszyste i smaczne nie muszą pochodzić z cukierni. Przygotowane w zaciszu własnej kuchni z wysokiej jakości składników w odpowiednich proporcjach zachwycą smakiem i lekką konsystencją. Nasze rady i wskazówki to klucz do pączkowego sukcesu, czyli uzyskania idealnych drożdżowych kulek, które zapewnią niepowtarzalną ucztę kubkom smakowym.
Przygotowanie ciasta
Przepisy na pączki mają zazwyczaj dwie formy – w jednych przygotowuje się osobno zaczyn, w drugich od razu mieszamy drożdże z pozostałymi składnikami. Tylko pierwsza metoda pozwoli uzyskać nam pączki miękkie, o większej objętości, puszyste, z lekko chrupiącą skórką. Istotne są również składniki i ich temperatura. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe. Mąka powinna być przeznaczona do pieczenia ciast drożdżowych. Doskonale sprawdzi się Extra Wypiek z basiazsercem.pl.
Rozczyn
Przygotowanie rozczynu nie należy do trudnych, jednak zachowanie wszystkich najważniejszych zasad pozwoli uzyskać pączki niczym z najlepszej cukierni. Niezwykle istotne są proporcje. Dlatego warto upewnić się, czy w przepisie zostały one zachowane. Zaczyn na idealne pączki powinien składać się z takiej samej ilości drożdży i cukru, nie mniej niż 60 proc. przewidzianych w przepisie płynów i mąką w ilości dwa razy większej niż ilość cukru. Rozczyn powinien „leżakować” w ciepłym miejscu przez około godzinę.
Formowanie pączków i smażenie
Gotowe ciasto należy podzielić na części ważące około 40 gram. Każdy z nic należy lekko rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć nadzienie, zawinąć i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Pączki powinny smażyć się przez około 4 minuty w oleju o temperaturze nie większej niż 175 st. C. Najlepsze do smażenia są olej słonecznikowy i smalec. Koniczne jest posiadanie odpowiednio dużego rondla, który pozwoli pączkom pływać w tłuszczu podczas smażenia.