Tort to wypiek, który podawany jest na największych uroczystościach – od osiemnastych urodzin, aż po wesele. To wyjątkowe ciasto powinno być słodkie, uroczyste, oszałamiające i pięknie podane, ma wzbudzać zachwyt i rozpieszczać podniebienie. Wypiek będzie się doskonale prezentować, jeśli zaplanuje się każdy szczegół. Do podawania tych uroczystych ciast stosuje się podkłady pod torty. Jak przetransportować i podać gościom tort, aby wyglądał zjawiskowo?
Grube, dekoracyjne podkłady pod torty
Tacki pod wypieki mają za zadanie stabilizować ciasto, ułatwiać jego transportowanie oraz krojenie i podawanie gościom. Warto jednak zadbać o to, aby podkład pod tort był nie tylko użyteczny, ale również dekoracyjny. W tym celu stosuje się produkty wykonane z grubej tektury. Z powodzeniem można znaleźć podkłady o różnej średnicy, dzięki temu można dopasować je do każdego tortu.
Złote podkłady pod torty, takie jak np. https://www.decopak.pl/podklady-pod-torty-cat-127 prezentują się wyjątkowo na wszystkich okazjach, pasują do białych, weselnych wypieków, różowych dziewczęcych tortów lub do zabawnych urodzinowych ciast. Złote podkłady pod wypieki mogą mieć dekoracyjny, karbowany brzeg, co jeszcze mocniej podkreśli efekt podczas przyjęcia.
Okrągłe i prostokątne, srebrne i złote podkłady pod torty
Tacki tekturowe pod wypieki pomogą efektownie podać ciasto gościom, ułatwią transport wypieku każdej wielkości, a także jego krojenie. Do tego tacka wygląda bardzo dobrze, przy tym jest produktem niedrogim. Podkłady pod torty dostępne są również w nieco nietypowych kolorach, np. różowym.
Cukiernicy, którzy tworzą słodkie arcydzieła, często potrzebują podkładów pod torty o różnej średnicy. Takie produkty pozwalają stworzyć wyjątkowy, piętrowy tort. Ten wypiek podawany jest na ślubach, imprezach firmowych lub na bankietach. Na tych imprezach przydać się mogą również małe podkłady na ciastka, babeczki lub inne, słodkie i wytrawne desery.
Dobrej jakości podkłady pod wypieki – czym się cechują?
Podkład pod tort musi być produktem, który dopuszczony jest do kontaktu z żywnością. Z tego względu zwykle stosuje się grubą tekturę, którą owija się folią aluminiową, np. w kolorze złotym lub srebrnym. Podkłady mogą być również wykonane ze styroduru, czyli z bezpiecznego i twardego materiału. Tacka na ciasto nie może ulec zamoczeniu, dlatego podkłady sprawdzą się również do podawania kanapek, ciast lub owoców. Gruba tektura lub styrodur umożliwia tworzenie masywnych, piętrowych tortów. Całość wygląda bardzo elegancko, co jest szczególnie ważne na przyjęciach okolicznościowych.








