Sezon grillowy zaczął się na dobre, dlatego warto zaprosić przyjaciół i sąsiadów, by wspólnie spędzić czas, korzystając z pięknej pogody. Pieczone kiełbaski to oklepany i nudny pomysł, dlatego warto zastanowić się nad inną propozycją dla swoich najbliższych. Mamy dla Ciebie ciekawy przepis na pyszne grillowane żeberka. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować je w szybki i prosty sposób.
Jeśli szukasz nietypowe opcji podania żeberek, skorzystaj z przepisów umieszczonych na stronach internetowych. Jest wiele portali, jak choćby https://najlepszewkuchni.pl/, na których można znaleźć ciekawe i oryginalne przepisy na potrawy z tego rodzaju mięsa. Wykonując zdjęcie telefonem, w łatwy i prosty sposób będziesz mieć listę potrzebnych składników, kiedy pójdziesz po zakupy.
Przygotowując żeberka, pamiętaj, by zwrócić uwagę na jakość. Skorzystaj z porad na stronie Najlepszewkuchni.pl, a dowiesz się, na co zwrócić uwagę podczas wyboru właściwego mięsa. W przypadku grillowania mięsa najważniejsza jest dobra marynata. Klasyczne żeberka, wzbogacone są smakiem miodu i musztardy. Do tej potrawy będziesz potrzebować:
- 500 g żeberek
• 3 łyżki musztardy
• 3 łyżki miodu
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
• sól, pieprz do smaku
Przygotowane składniki dokładnie wymieszaj i wetrzyj je w mięso. Przełóż żeberka do szczelnie zamkniętego naczynia lub pojemnika i włóż do lodówki na dwanaście godzin. Aby potrawa była soczysta i aromatyczna, warto przygotować ciekawe dodatki – pieczoną kukurydzę lub inne warzywa oraz ulubiony sos. Żeberka należy grillować pod przykryciem przez pół godziny, następnie warto zdjąć folię i piec mięso około dwadzieścia minut. Uważaj, by ogień nie był zbyt duży. Żeberka mogłyby się wówczas spalić.
Sezon grillowy to doskonały okres, by wypróbować ciekawe i nowe przepisy. Najczęściej grillowane są żeberka wieprzowe, jednak lepszym rozwiązaniem może okazać się mięso wołowe, które jest bardzie delikatne i mniej kaloryczne. Dużo osób uważa także, że najlepsze żeberka to te, marynowane w piwie lub dobrej whisky.