Właściwie dopasowana kawa do kawiarki to gwarancja codziennych małych sukcesów w parzeniu idealnej, esencjonalnej, pobudzającej kawy. Jaka kawa mielona do kawiarki sprawdzi się najlepiej? Jak wybrać idealną kawiarkę do kawy?
Jaka kawa do kawiarki?
Najlepsza kawa do kawiarki — czyli jaka? Do parzenia w tego typu urządzeniu najlepiej sprawdzi się ta świeżo palona, zmielona tuż przed wsypaniem do kafeterki (pomoże w tym odpowiednio dopasowany młynek do kawy od Tadar.pl). Stopień palenia kawy do kawiarki powinien być odrobinę niższy w przypadku ziaren służących do przyrządzenia espresso i nieco wyższy od kaw, które będą parzone na przykład w Aeropressie. Dobra kawa do kawiarki charakteryzować będzie się słodko-kwaśną nutą z odrobiną goryczy. Aby uzyskać odpowiedni balans smakowy, niezbędne może okazać się poeksperymentowanie ze stopniem zmielenia ziaren.
Jaka kawa do kawiarki dla początkujących będzie najlepszym rozwiązaniem? Miłośnicy klasycznego, zrównoważonego smaku kofeinowego napoju, postawić powinni na różnego rodzaju mieszanki przeznaczone do przyrządzania espresso. Kremowa konsystencja i wyczuwalna słodycz — gwarantowane!
Nieco bardziej doświadczonym kawoszom polecić można natomiast kawy jednorodne. Którą z nich wybrać? Wszystko zależy tutaj od indywidualnych preferencji. Wszystkie niezbędne informacje na temat danego gatunku, takie jak nuty smakowe czy zalecana metoda obróbki ziaren, znaleźć można na opakowaniu danego produktu.
Warto wspomnieć tutaj także o alternatywnych metodach parzenia z wykorzystaniem specjalnie dopasowanych, jednorodnych ziaren. Zapewniają one wyrazisty smak z wyraźnie wyczuwalnymi, orzeźwiającymi nutami, możliwość uzyskania większej kwaskowatości napoju oraz dodatek nut kwiatowych.
Jak wybrać kawiarkę do kawy?
Wiemy już, jakiego rodzaju kawy najlepiej sprawdzać będą się w przypadku kawiarki. A jak wybrać idealne urządzenie tego typu? Jeżeli chodzi o materiał wykonania, do wyboru mamy między innymi kawiarki do parzenia kawy aluminiowe oraz stalowe. Pierwsze z nich posiadają oryginalny, kanciasty kształt. Produkowane są one z certyfikowanego, dopuszczonego do kontaktu z żywnością, bezpiecznego w użytkowaniu aluminium. Tego typu urządzenia są niedrogie i powszechnie dostępne, co sprawia, że znaleźć można je w wielu polskich kuchniach. Alternatywne rozwiązanie to kawiarki ze stali nierdzewnej. Tym, co je wyróżnia jest ich wytrzymałość. Stalowe kawiarki nie odkształcają się i nie odbarwiają oraz są odporne na korozje. Posiadają opływowy kształt i stalowy kolor, co czyni z nich idealne rozwiązanie do nowoczesnych kuchni. Znacznie rzadziej spotkać można się z kawiarkami do parzenia kawy porcelanowymi, które z wyglądu przypominają klasyczne imbryki. Urządzenia te pięknie się prezentują, stanowiąc stylową ozdobę kuchennego blatu. Z porcelany wykonana jest tutaj górna część kawiarki. Dolną tworzy natomiast stal lub aluminium.
Jaka kawiarka — klasyczna czy elektryczna? Włoska czy francuska?
Dostępne na sklepowych półkach najlepsze kawiarki różnić mogą się od siebie nie tylko materiałem wykonania. Równie ważną kwestią jest sposób ich użytkowania. Wyróżnić można tutaj kawiarki na kuchenkę oraz elektryczne. Na zakup którego z urządzeń warto się zdecydować?
– Pierwsze z nich służą do użytkowania na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej lub indukcyjnej. Jeżeli chodzi natomiast o te drugie, jedyne czego potrzebują, aby móc z nich korzystać jest podłączenie do prądu. Wbudowana w nie grzałka sprawia, że woda zagotowuje się znacznie szybciej niż w przypadku klasycznych kawiarek – wyjaśnia ekspert https://tadar.pl.
Kawiarki dzieli się także na włoskie i francuskie. Pierwsze z nich to inaczej kawiarki ciśnieniowe — stawiane na kuchence czy elektryczne. Co do kawiarek francuskich, określa się je również mianem french press. Są to zaparzacze tłokowe pod postacią szklanego dzbanka, we wnętrzu którego znajduje się tłok umożliwiający oddzielenie fusów od naparu.
Kawa z kawiarki przyrządzona z wykorzystaniem właściwie dopasowanych ziaren pozwoli Wam poczuć się niczym w prawdziwej włoskiej kawiarni. To sprawdzony sposób na dobry początek dnia.