Jedną z kwestii, o której ulepszeniu marzymy, jest nasze zdrowie. Dotyczy ono wielu obszarów. Myślimy głównie o swoim wyglądzie, ale chcemy też, żeby poprawa trzymała się jak najdłużej, a środki, które podejmiemy w tym celu, okazały się jak najskuteczniejsze i jak najtrwalsze. Liczy się dla nas cena oraz to, żebyśmy mogli polecać określone środki także innym osobom, być może naszym znajomym, którym również należy na zdrowiu i jak najlepszym samopoczuciu oraz satysfakcji z samego siebie. Jedni podejmują się tych zadań poprzez wprowadzenie do swojego grafiku odpowiednich aktywności fizycznych, a więc czynności, które uwydatnią potem naszą postawę oraz pozwolą na polepszenie takich elementów, jak chociażby kondycja. Będąc aktywnym fizycznie, z pewnością poczujemy też więcej energii w przypadku codziennej prawidłowej egzystencji. Dla jednych bardziej pasować będzie bieganie, innym będzie odpowiadać pływanie, inni dotlenią się poprzez jazdę na rowerze, jeszcze inni wzmocnią swoje mięśnie na siłowni, są i tacy, którzy w chłodnym okresie będą czerpali satysfakcję ze wspinaczki wysokogórskiej lub alpinizmu, ewentualnie pojadą na narty do krajów alpejskich, takich jak Austria, Szwajcaria, Niemcy, czy Włochy. Niektórzy preferują z kolei sporty zespołowe – popularne w Polsce są, chociażby piłka nożna, siatkówka, koszykówka, czy piłka ręczna. W przypadku tego najpopularniejszego, czyli piłki nożnej problemem jest zmiana nawierzchni w przypadku różnych pór roku. Najlepiej w piłkę nożną gra się pod gołym niebem, jednak w porze zimowej, trzeba przerzucić się na halę. Zmiana ta i dostosowanie się do nowego obiektu jest niekiedy bardzo ciężkie, gdyż piłka inaczej porusza się po trawie, a inaczej po parkiecie. Podobnie zresztą jest z siatkówką, która często jest rozgrywana na plaży. Nie wszyscy są w stanie sobie jednakowo radzić tak na parkiecie, jak i na piasku. Podobnie sprawa ma się także z pływaniem różnymi stylami. Kolejną kwestią jest dieta – niektórzy szukają produktów, które są bogate w określone surowce, takie jak np. żelazo, wapń, czy cynk. Dużym bogactwem danych witamin są owoce i warzywa. Jednak również mięso dostarcza do organizmu ich określone ilości, zależy to od rodzaju mięsa. Mięso białe zawiera znacznie mniej żelaza od czerwonego, z drugiej strony to białe jest bezpieczniejsze, jeśli chodzi o osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Kurczak np. jest źródłem witaminy B, jest dosyć lekkostrawny, jest też bogaty w wapń, cynk, czy żelazo. Również mięso czerwone jest jednak bogate w takie składniki odżywcze. Zwłaszcza taka potrawa jak schab dostarcza sporych ilości białka. Jednocześnie zawiera on stosunkowo niewielkie jak na wieprzowinę pokłady tłuszczu, podczas gdy jest go bardzo dużo w boczku. Schab nie jest też tak bogaty w witaminę B i E, jak boczek właśnie, czy też karkówka. Mięso wieprzowe jest także źródłem tauryny lub kreatyny. Czerwone mięso bardziej przyda się więc osobom, które potrzebują dużej ilości żelaza, np. anemikom. Z kolei białe jest skuteczniejsze, jeśli chodzi o dietę odchudzającą. Wiele jest również witamin w owocach i warzywach. Są one bardzo ważne w kontekście np. wzroku, krwi, a także włosów. Witaminy na włosy to np. witamin C, która przede wszystkim wzmacnia włosy, czy np. witamina A, która jest bardzo przydatna dla osób, które mają problem z wypadaniem włosów. Witaminę A można znaleźć, chociażby w takich produktach jak marchew, kiwi, banany, maliny, pomidory, papryka, ale także masło, jaja, ser, mleko. Zauważyć więc można tu obecność zarówno owoców i warzyw, ale też produktów pochodzenia zwierzęcego. Witamina D również dotyczy osób z wypadającymi włosami, głównie mężczyzn, a witamina B wspomaga porost włosów. Np. B1 występuje głównie w kurczaku, czy słoneczniku, B2 w brokułach, B3 w orzechach i zbożu, B5 w brokułach lub grzybach, B6 w bananach, ale i w sardynkach, czy B12 w czerwonym mięsie. Witaminy tej raczej próżno szukać w produktach roślinnych. Bogactwo witaminy B jest też w takich produktach jak melon – głównie B1 i B2, malina – głównie B2, mango – B1, B2, B3, B4, kiwi B1, B2, granata B1, B2, B3, B4, B6, czy B12, dynia z B1 i B2, czy awokado z B1, B2 i B3. Jak więc widać są tutaj głównie produkty pochodzenia roślinnego, warzywa i owoce oprócz witaminy B12, która głównie jest obecna w mięsie, zwłaszcza tym czerwonym. Także rośliny strączkowe, takie jak fasola, groch, bób soja, soczewica, ciecierzyca, czy bób, czy też rośliny amarylkowate, jak czosnek, szalotka, cebula, czy por są bogactwem witamin, które mają istotny wpływ na wzmacnianie włosów. Nie należy zapominać o warzywach krzyżowych, a więc o rzepie, kalafiorze, czy brukselce. Jednak warzywa są również bogate w inne istotne dla funkcjonowania organizmu składniki, np. kwas foliowy, błonnik, przeciwutleniacze czy polifenole. Warzywa są także istotne w kontekście zwalczania przypadłości, takich jak problemy z krążeniem, sercem, zaparciami, układem moczowym, czy w przypadku gojenia się ran, a także jako leczenie trądziku oraz dla odświeżenia skóry.