Im więcej łososia na polskich stołach, tym lepiej! Za takim mottem przemawia wysoka zawartość kwasów omega-3, protein, witamin i minerałów w jego mięsie. Dziś skupimy się jednak na walorach smakowych. Oto 3 doskonałe przepisy na łososiowe niebo w gębie!
Grillowane szaszłyki z łososia – przekąska na lato
Sezon grillowy w pełni, jednak na naszych rusztach najczęściej królują wieprzowina i drób. Czas przełamać tę monotonię! Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że mięso łososia świetnie nadaje się na szaszłyki, a sam przepis jest przyjemny i szybki w realizacji. Wykorzystamy w nim polędwicę z łososia, a także dynię i cebulę. Opcjonalnie można dodać także cukinię. Te składniki kroimy na podobnej wielkości kawałki i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. Z pewnością przyda się sok z cytryny. Grillowane szaszłyki będą doskonale smakować z ziemniakami, które również warto upiec z odrobiną oleju, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Szaszłyki najlepiej wielokrotnie obracać w trakcie grillowania. W chłodniejsze dni bez problemu przygotujemy je także w piekarniku.
Pieczony łosoś Teriyaki – japoński hit
Łosoś teriyaki to jeden ze specjałów kuchni japońskiej. Do realizacji tego przepisu najlepiej sprawdzą się filety ze świeżego łososia, takie jak kawałki łososia MOWI saku. Japoński sos teriyaki, złożony z sosu sojowego, miodu i sake nada im niesamowitego smaku. Ryba nie wymaga dodatkowego doprawiania, wystarczy nasmarować ją sosem i piec przez około 15 minut. Pozostając w azjatyckich klimatach, łososia najlepiej podać z gotowanym chińskim makaronem jajecznym i z przygotowanymi na woku warzywami – dynią piżmową, czerwoną cebulą, papryką i groszkiem cukrowym doprawionymi sokiem z limonki i sosem sojowym.
Naleśniki z wędzonym łososiem – błyskawiczny hit
Naleśniki z łososiem i warzywami to nieszablonowa, ale prosta w przygotowaniu przekąska. Do ich przygotowania potrzebne będą ziemniaki, marchew oraz seler, które należy zetrzeć na tarce i wymieszać z jajkami i mąką pszenną. Następnie z tego ciasta smażymy naleśniki układając na nich kawałki łososia. Gdy będą gotowe, można je podawać z cytryną, szczypiorkiem, kwaśną śmietaną, a nawet kawiorem z łososia. Pycha!